Religie en Cultuur: innerlijkheid in de politiek

29 februari 2024 |
20:00
Welmoed Vlieger

Lezing van filosoof Welmoed Vlieger over innerlijkheid en politiek, in Het Witte Kerkje

Hoe kan een politicus trouw blijven aan zichzelf? Het is een vraag die filosoof Welmoed Vlieger probeert te beantwoorden. En waarover ze op donderdagavond 29 februari komt vertellen in Het Witte Kerkje in Huis ter Heide.

Eigenlijk is het een vraag die we ons allemaal kunnen stellen: hoe blijven we trouw aan onze eigen waarden en onze eigen overtuigingen? Terwijl het ook zo makkelijk is om mee te gaan met een mening die we om ons heen horen. Om mee te gaan met wat ‘men’ vindt. Zeker nu populisme en collectivisme in opkomst zijn, is dat interessant. Welmoed Vlieger gaat hierover met ons in gesprek. Vlieger studeerde onder andere Wijsbegeerte aan de Universiteit van Amsterdam, was columnist bij Dagblad Trouw en ze werkt aan een promotieonderzoek over innerlijkheid en politiek bij de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Dat promotieonderzoek heeft een aantal jaar stilgelegen, omdat ze met Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt werkte aan zijn boek ‘Een nieuw sociaal contract’. En ook was ze betrokken bij het ontstaan van zijn politieke partij NSC. Begin december is ze gestopt met haar werk in de Tweede Kamer; op dat moment heeft ze haar promotieonderzoek weer hervat. Voor haar tijd in Den Haag, was haar onderzoek nog puur theoretisch. Nu is daar dus een heel stuk praktijkervaring bijgekomen. Dus: gaat dat eigenlijk samen: innerlijkheid en politiek? Daar zal Welmoed Vlieger over vertellen in Het Witte Kerkje.

U bent van harte welkom! De avond start donderdagavond 29 februari om 20.00 uur, de kerk gaat open om 19.30 uur. De entree is € 10,00, inclusief koffie of thee vooraf, en een drankje in de pauze.