Religie & Cultuur programma 2024

Met trots presenteren we een nieuw jaarprogramma van het programma Religie & Cultuur, editie 2024 – 2025. 

Al jarenlang wordt er vanuit Het Witte Kerkje een reeks avonden georganiseerd op het snijvlak van religie, cultuur en maatschappij. Dat past bij de uitstraling van het gebouw en de signatuur van de gemeente die hier sinds 1860 nog altijd iedere zondag samenkomt.

Dit jaar is het programma gevarieerder dan ooit en zijn er ook op zaterdagmiddag bijeenkomsten. Zo hopen we ons bereik verder te vergroten en daarmee onze impact.
Wij willen een plek zijn waar mensen hun blik kunnen verbreden en ‘opgetild’ worden door de woorden en de muziek die zal klinken. Juist als de tijden moeilijk zijn, hebben we dat nodig. Of in de woorden van Augustinus: 

“Laten we liever goed leven, dan worden de tijden vanzelf goed. Wij zijn de tijden. Zoals wij zijn, zijn de tijden.”

Een heel inspirerend jaar gewenst in Het Witte Kerkje en tot ziens bij één van onze activiteiten.

Ardin Mourik
Predikant van Het Witte Kerkje

Zaterdagmiddag 5 oktober 2024 om 15.00 uur

Saskia Kikkert, zangeres van het verhalende lied

Wilt u heerlijk meegevoerd worden door prachtige luisterliedjes? Kom dan luisteren naar Saskia Kikkert. Zij is een ster in het verhalende lied en zingt over verlangen, blijdschap, verlies en hoop, dus eigenlijk over het hele leven. 

Haar repertoire omvat onder andere Portugese fado, Engelse jazz, cabaret en Franse chansons. Een middag gevuld met luisterliedjes met hier en daar een kwinkslag. Songs die langs zullen komen,
zijn onder meer Hallelujah – Jeff Buckley, Peace on earth – Rachelle Ferrell, Both sides now – Joni Mitchell, Fado Mae, As pedras da minha rua, Ai Vida, Gravity – Sara Bareilles, La vie en rose.

Donderdagavond 17 oktober 2024 om 20.00 uur

Theoloog Jacobine Geel, over herschepping

Jacobine Geel is theologe, waardengedreven bestuurder en bekend van o.a. haar tv-programma ‘Jacobine op 2’. Ze houdt zich bezig met onderwerpen op het snijvlak van samenleving, cultuur, levensbeschouwing en politiek waarbij de waardigheid van mensen en hun rechten een rode draad vormt.

Jacobine spreekt over ‘herschepping’, ze werkt dat thema zowel persoonlijk als breder maatschappelijk uit. Het motto voor haar bijdrage is “Het hoefde alleen maar gevonden te worden…” Dit citaat komt uit het gedicht ‘Alles is nieuw’ van Esther Jansma.

Donderdagavond 14 november 2024 om 20.00 uur

Auteur Lisanne van Sadelhoff, over rouw en veerkracht

Toen haar moeder overleed, dacht Lisanne van Sadelhoff: “Er is vast een helder stappenplan waardoor ik rouwen snel van mijn to-do-list kan schrappen.” Maar nee, dat is er niet. Lisanne schreef ‘Je bent jong en je rouwt wat’, geen handleiding, maar een goudeerlijk boek over rouw-verwerking. En in haar boek ‘We zullen doorgaan’ start ze een hoopvolle zoektocht naar veerkracht. Hoe ga je om met verlies in de breedste zin van het woord? En wat is veerkracht? 

Lisanne is journalist en Neerlandicus, schrijft voor landelijke dagbladen (De Volkskrant, NRC) en is bekend van haar columns (AD, RTL Nieuws). Van haar eerste boek zijn 10.000 exemplaren verkocht.

Zaterdagmiddag 30 november 2024 om 09.30 uur & 17.00 uur

Scratchdag: uitvoering kamerkoor-voor-één-dag

Ervaren zangers/zangeressen: doe mee! In één dag studeren we een muziekstuk in, zonder eerder met elkaar gezongen te hebben. Het doel is: verbinden door muziek. Na studeren thuis, starten we ’s ochtends met repeteren in de kerk. Dat doen we de hele dag onder leiding van dirigent René Veen. In de middag ook met orkest. Om 17.00 uur volgt de uitvoering van de ingestudeerde muziek voor publiek. 
Aanmelden via lineke.stolker@gmail.com of 06-53953704.

René studeerde in 1981 af als organist, pianist en koordirigent en begon daarna een zangstudie. Meer dan 30 jaar zingt hij bij ensembles als Collegium Vocale Gent en Capella Amsterdam. Hij is componist van o.a. theatermuziek en maakt arrangementen.

Donderdagavond 12 december 2024 om 20.00 uur

Kerstconcert van popkoor Joyful uit Soest

Het koor Joyful brengt ons in kerstsfeer. Joyful is een popkoor uit Soest. Onder leiding van dirigent Annemarie van Os en pianist Abel Bakema zingen de koorleden meerstemmige Engelstalige en Nederlandstalige muziek.

Donderdagavond 19 december 2024 om 20.00 uur

Kerstconcert van vocaal ensemble Cantus Lux Aeterna

‘Cantus Lux Aeterna’ betekent letterlijk ‘Zingen van het eeuwige Licht’. Het vocaal ensemble wordt gevormd door een groep van negen enthousiaste en getalenteerde zangers uit Harderwijk en Amersfoort e.o.

Hun repertoire omvat toegankelijke en bekende klassieke stukken, hymns, chorals en lichtere muziek. Vanwege de kleine setting en klassieke scholing kan het ensemble intiem musiceren op een hoog niveau. Vanavond organiseren ‘Cantus Lux Aeterna’ en pianist Jaap Eilander een concert met prachtige Engelse kerstmuziek. De musici nemen ons denkbeeldig mee naar een Engelse kathedraal.

Evenementen op donderdagavond beginnen om 20.00 uur.
Op zaterdagmiddag is de aanvangstijd 15.00 uur, tenzij anders aangegeven. De kerk is een half uur voor aanvang geopend.

U kunt het Programmaboekje Religie & Cultuur 2024-2025, de Flyer en/of Poster Religie & Cultuur downloaden.

Voor het programma wordt entreegeld gevraagd. Dit kan contant en/of QR-code met uw smartphone worden betaald. Koffie, thee en een drankje na afloop zijn inbegrepen.
Toegangsprijs: € 15,-

Bent u slecht ter been? In overleg kunt u opgehaald worden.
Neem contact op met: Lineke Stolker (06-53953704)

Het Witte Kerkje
Amersfoortseweg 47
Huis ter Heide